Összefogás a Batthyány Kázmér Gimnáziumért!
FEF = FIDELITATE ET FORTITUDINE - Hűséggel és Bátorsággal az igazunk mellett!!!
Csütörtök, 2024-03-28, 20.30.42, | .
» Honlap-menü
» A fejezet kategóriái
Előzmények [2]
Katarzis [15]
Törekvéseink [59]
Videók [24]
Cikkek [29]
Riportok [3]
Más események [23]
Rádió [5]
alapítványok [2]
meghívók [19]
iskola [4]
jegyzőkönyvek [3]

» like
<
Főoldal » 2012 » Április » 11 » Diáklázadás az igazgató ellen - Fáklyás tüntetés a gimnáziumért!
19.09.44
Diáklázadás az igazgató ellen - Fáklyás tüntetés a gimnáziumért!


Diáklázadás az igazgató ellen

Megjelent: 2012.04.11. 15:18|
Frissült: 2012.04.11. 16:38

A szigetszentmiklósi gimnázium régi igazgatója biztosan újraindul posztjáért, az ideiglenes még nem döntött. A szakszervezet szerint ez eset példátlan. Durcás tanárok, távolléttel demonstráló diákok, vizsgálódó ombudsman.


Újra pályázik a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatói posztjára az intézmény egykori vezetője – mondta a Hír24 megkeresésére Czita Zoltán. A pedagógusnak azt követően kellett távoznia a gimnázium éléről, hogy az államosított megyei középiskolák igazgatóinak megbízását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium január elsejével visszavonta, új pályázatokat írt ki. Ezen indult a korábbi igazgató, aki megkapta a tantestület és a szülők támogatását is, valamint Mede Norbert magyar-történelem szakos tanár, aki tavaly még állítólag egy írországi gyárban dolgozott.

A pályázaton végül nem hirdettek eredményt. Azt április elsején formai hibákra hivatkozva a minisztérium érvénytelenítette, a megyei intézményfenntartó az új pályázat lezárásáig, legkésőbb július 31-ig Medét nevezte ki ideiglenes igazgatónak, amit nagy felháborodás fogadott. Néhány szülő kérdőre is akarta vonni a minap az új igazgatót, aki irodájába zárkózott, ahonnan csak rendőri kísérettel volt hajlandó távozni.
 
 
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A súlyos pofon ellenére újraindul

"Teljesen értetlenül álltam én is és a tantestület is a történtek előtt. A jelenlegi igazgató egy évvel ezelőtt jött vissza Magyarországra, szakmai gyakorlata nincs, ráadásul senki nem támogatta. Óriási arculcsapás volt az intézményfenntartó részéről a döntés. Azt egyébként azzal indokolták, hogy mivel korábban én is megkaptam a lehetőséget, most neki is biztosítani akarják. Számomra azonban ez nem érv. Legfőképpen nem szakmai" – nyilatkozta lapunknak Czita Zoltán, aki azt mondja, "eléggé síri most a hangulat az iskolában".

"Nehéz ezek után együttdolgozni, de nincs más választásom. Eszembe sem jut, hogy elmenjek, mert óriási az elhivatottságom a szakma iránt. Itt kell maradni, és folytatni tovább, amit annak idején elkezdtünk" – magyarázta a Batthyány korábbi vezetője, aki tavalyi kinevezése előtt 11 évig volt a gimnázium igazgatóhelyettese.

Czita lapunknak elárulta: újra pályázni fog az igazgatói posztra, annak ellenére, hogy semmi garanciát nem lát arra, hogy a történelem ne ismételné meg önmagát. "Ilyen előzmények után kérdéses, hogy mi lesz. Tartok attól, hogy ugyanaz fog történni, ami most is. Már semmiben sem lehet biztos az ember" – tette hozzá.

Durcásak a tanárok

Az ideiglenesen kinevezett igazgató is igazságtalanságról beszél. Ő a tantestület és a diákok felháborodását nem érti. Mint mondja, "törvényileg a fenntartó azt nevez ki, akit akar, ebbe nekem nincs beleszólásom, így az üggyel sem tudok mit kezdeni."

Mede lapunknak tagadta az egyik internetes portál értesülését, miszerint chipösszeszerelőként dolgozott volna Írországban, mint ahogy azt is, hogy nincs szakmai tapasztalata. Igazgatói megbizatásának "politikai hátszelét" pedig a leghatározottabban visszautasítja. (Korábban lapok azt írták, hogy a frissen kinevezett igazgató Kövér László barátja - ezt az Országgyűlés Hivatala cáfolta. A legújabb hír, hogy a fideszes politikus két gyermeke ebben a középiskolában tanul).

"A pályázat benyújtásának eleve feltétele volt a szakmai tapasztalat. Való igaz, hogy az utóbbi időben nem a végzettségemnek megfelelő munkahelyen dolgoztam, de több mint 7 éves tapasztalattal rendelkezem. Kövér Lászlóval pedig soha egy szót nem váltottunk, a gyerekek valóban itt tanulnak, de az Országgyűlés elnökével még szülői értekezleten sem találkoztam" – mondta Mede, aki még nem döntötte el, hogy újra megpályázza-e az igazgatói állást.

"Július 31-e még messze van. Először várjuk meg a kiírást. Most az a legfontosabb, hogy a gimnáziumban minden visszatérjen a régi kerékvágásba. A tanárok egy része durcás, de szerencsére elvégzik a munkájukat, amit ezúton is köszönök nekik" – nyilatkozta Mede, majd hozzátette: nem gondolkodik a lemondáson.
PSZ: védhetetlen szakmai hiba

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke védhetetlen szakmai hibának tartja azt az eljárást, hogy miután a kormányhivatal mindkét jelölt pályázatát formai hiba miatt érvénytelenítette, és alkalmatlannak nyilvánította a pályázókat az intézmény vezetésére, az egyiket mégis megbízták a következő négy hónapra az igazgatói teendők ellátásával. Galló Istvánné felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei iskolák vezetői pályázata kilenc megyében lett érvénytelen. Az eredménytelenség kódolva volt a rendszerben a rövid határidő miatt. A szakszervezet egyébként korábban többször is jelezte, hogy nem szerencsés tanév közben igazgatót váltani, mert ezzel épp az érettségi előtt zavarják meg az intézmények működését.
Gallóné azt is elképesztőnek tartja, hogy annak ellenére Mede Zoltánt nevezeték ki ideiglenes vezetőnek, hogy a jelenlegi igazgató mellett állt ki mind a tantestület, mind a szülői közösség. Emlékeztetett arra, hogy korábban Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár úgy indokolta az „államosított” iskolák vezetői mandátumának visszavonását, hogy tiszta helyzetet szeretnének teremteni, mert korábban sok igazgatót politikai okokból neveztek ki. „Ez öngól az államtitkár részéről, hiszen 2006 óta szinte minden megyei közgyűlés fideszes” – jegyzet meg.

Az ügy az oktatási ombudsmanhoz is eljutott, aki szülői beadványra hivatalból vizsgálatot indított. Aáry-Tamás Lajos épp szerdán küldte el levélben kérdéseit Réthelyi Miklós humánminiszternek, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak és a megyei kormányhivatal vezetőjének. Biztosat csak a vizsgálat lefolytatása után tud mondani, de, mint lapunknak elmondta, az eddigi ismeretei szerint aggályos volt Mede kinevezése.

Fáklyás tüntetés a gimnáziumért!

Szerda estére a Mede lemondását követelő szülők fáklyás demonstrációt szerveznek az iskola elé, majd a fideszes vezetésű szigetszentmiklósi önkormányzat épülete elé vonulnak – áll az iskolát támogatók Facebook-oldalán.

A tantestület egyébként az iskola honlapján jelezte, hogy április 11-én és utána is a "felmerült problémáktól függetlenül" teljes létszámban gondoskodik a rábízott gyermekek felügyeletéről, a tanárok megtartanak minden órát, a munkaköri leírásukban megtalálható, az oktatással-neveléssel összefüggő valamennyi feladatukat maradéktalanul ellátják.

Egy hamarosan érettségiző diák egyébként a helyi lapnak névtelenül elmondta, hogy átlagosan egy 30 fős osztályból csak ketten – ők a kőkemény Fidesz-hívők – nem értik, hogy „miért baj az, hogy Mede Norbert lett igazgatónak választva". Ugyanott olvasható, hogy az új igazgató listát akart íratni a hiányzó diákokról, akik közül többen az ő kinevezése miatt nem mentek iskolába szerdán. Az iskolából az átlagosnál háromszor többen hiányoztak. A helyi lap szerint egyesek fenyegetve érzik magukat a listázás miatt, mások csak legyintettek rá. Az igazgató állítólag közben rájött, nem is kell a lista, megoldja másképp.
 
Szerző: Farkas Csilla - http://www.hir24.hu/

 
Kategória: Cikkek | Megtekintések száma: 937 | Hozzáadta:: qwertzuiop | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
» Belépés

» Mini-chat
Adományokat a következő
KH számlára lehet befizetni!
10401983-86695149-51501024
» facebook
» Statisztika


» Keresés
» Naptár
«  Április 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz