Összefogás a Batthyány Kázmér Gimnáziumért!
FEF = FIDELITATE ET FORTITUDINE - Hűséggel és Bátorsággal az igazunk mellett!!!
Szerda, 2024-04-24, 05.34.14, | .
» Honlap-menü
» A fejezet kategóriái
Előzmények [2]
Katarzis [15]
Törekvéseink [59]
Videók [24]
Cikkek [29]
Riportok [3]
Más események [23]
Rádió [5]
alapítványok [2]
meghívók [19]
iskola [4]
jegyzőkönyvek [3]

» like
<
Főoldal » 2012 » Április » 11 » "Betelt a pohár"
12.45.41
"Betelt a pohár"
forrás: 168ora.hu
Egyre sűrűsödő botrányszag terjeng a Batthyány Kázmér Gimnázium és az új igazgató körül. Az ideiglenes igazgatói nemrég posztra pályáztatás nélkül Mede Norbertet, a nevelőtestület magyar-történelem szakos tanárát nevezte ki a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK). Mede körül hamar elfogyott a levegő: a diákok, a tanárok és a szülők egységesen tiltakoznak ellene.
 

Továbbra is tiltakozunk Mede Norbert szakmai érvek nélküli igazgatói megbízása ellen, de mint a gyermekek jövőjéért felelősséget érző és vállaló közösség – a felmerült problémáktól függetlenül – tantestületünk a tanév további részében is a törvényi és jogszabályi háttérnek maximálisan megfelelve, a tanmenetekhez alkalmazkodva minden tanítási órát megtart - közölte lapunkkal a Batthyány Kázmér Gimnázium PDSZ-csoportja. A szakszervezetbe tömörült pedagógusok hangsúlyozták: a munkaköri leírásában megtalálható, az oktatással-neveléssel összefüggő valamennyi feladatot maradéktalanul ellátják. Az is kiderült, hogy bár hivatalosan lemondtak az osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásukról, "ám diákjaink felelős nevelését szem előtt tartva szakmailag elkötelezetten az elkövetkezőkben is betöltjük osztályfőnöki szerepünket" - írták.

A tanárok szerint az előző igazgató 2011 júniusától "a politikai nyomásgyakorlásba belefáradva" nem vállalta a további megbízatást. A PDSZ szerint a következő igazgató is így járt: amint 2011. augusztus 1-jétől elkezdte az intézmény vezetését, "iránta is azonnal megindult a személyi kérdésekben történő nyomásgyakorlás". Ő ennek tényét még 2011 nyarán jelezte az oktatási államtitkár, a főjegyző, valamint a megyei intézményfenntartó központ vezetője felé, a felmerült problémák megoldásához azonban nem kapott érdemi segítséget - szögezték le a tanárok.
A tantestületünk az újonnan kiírt (2012. január 20.) pályázat elbírálási ideje alatt – a szakmaiság védelmében – nyílt levéllel fordult dr. Réthelyi Miklós miniszter úrhoz, dr. Hoffmann Rózsa államtitkár asszonyhoz, dr. Aáry-Tamás Lajos úrhoz, az oktatási jogok biztosához, dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott úrhoz, valamint Horváth Péter úrhoz, a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ központvezetőjéhez. Mindezek ellenére "a mára megismert helyzet" alakult ki, mely a pedagógusok szerint veszélyezteti a gimnázium szakmai alapon történő működését.



A mára megismert helyzet

A Batthány Kázmér Gimnáziumban azután csaptak fel az indulatok, hogy az ideiglenes igazgatói posztra pályáztatás nélkül Mede Norbertet, a nevelőtestület magyar-történelem szakos tanárát nevezte ki a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) - írta az Index összefoglalója az eseményekről. Erre azért volt szükség, mert április elsejéig az összes, korábban a megyei önkormányzatok fenntartása alá tartozó, most az államhoz átkerülő középiskolában újra kellett pályázni a tisztségre, viszont a Nemzetierőforrás-minisztérium formai hibákra hivatkozva valamennyi Pest megyei közoktatási intézménybe kiírt intézményfenntartói pályázatot érvénytelenített. Emiatt új pályázatot írnak ki április közepéig, de az új pályáztatás eredményes befejezéséig, azaz legkésőbb július 31-ig Mede Norbertet jelölik ki a gimnázium ideiglenes igazgatójának.

A szigetszentmiklósi gimnázium igazgatói posztjáért két pályázó, Czita Zoltán korábbi megbízott igazgató és Mede Norbert indult. A helyiek véleménye szerint Medét szakmai megalapozottság nélkül, egyértelműen politikai nyomásra nevezték ki. A Stop.hu szerint a tavaly novemberig Írországban chipösszeszerelőként dolgozó Mede annak köszönheti kinevezését, hogy Kövér László ideiglenes köztársasági elnök közeli barátja. Ezt az állítást az Országgyűlés Sajtószolgálata közleményben cáfolta. A portál azt is megemlítette, hogy nemrég Szigetszentmiklós képviselő-testületi ülése elé került előterjesztésében a város társadalmi szervezeteinek kiírt támogatások között szerepel Mede továbbtanulásának támogatása is.

A gimnázium tantestülete és a szülők felháborodtak a PMIK döntése ellen: 23 tanár lemondott osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásáról. Múlt héten a szülők egy fórumot is összehívtak, ahol az elégedetlen egybegyűltek egy része Mede irodája elé vonult, és ott azt kérték, hogy jöjjön elő és beszéljen velük. Az igazgató kihívta a rendőrséget, mivel fenyegetve érezte magát a tömeg jelenléte miatt. A fórum végül eredménytelenül zárult.
origo.hu

Az új igazgató

Lesz iskola
Mede Norbert ma levélben szólította fel a szülőket és a tanárokat, hogy szerdán folytatódjon a tanítás a gimnáziumban: "Ha egyesek beváltják fenyegetésüket, hogy nem engedik tanulni jönni a gyerekeiket, akkor majd nélkülük folytatjuk. A következményeket azonban vállalniuk kell! Külön felszólítom a kollégáimat, hogy szüntessék meg a törvénytelen állapotot, és vegyék vissza újra a feladataikat! A közelgő érettségi időszak miatt különösen nem engedhető meg, hogy ne folyjon tanítás az intézményben" – áll a közleményben.

Több szülő petícióban adott hangot véleményének, és arra szólították fel Mede Norbertet, ha keddig nem jelenik meg az iskola honlapján egy közlemény a kinevezett igazgató lemondásáról, nem engedik iskolába a gyerekeiket, és ha nem lesz eredménye a felszólításuknak, készek a hét további tanítási napjain is folytatni az akciójukat. Követelésüknek újfent hangot akarnak adni: Szerda estére fáklyás demonstrációt szerveznek az iskola elé, majd a tervek szerint az önkormányzat elé vonulnak.

A múlt heti fórum óta a szülők egy része elvetette azt az ötletet, hogy a következő három napra nem engedik a gyerekeket iskolába, de Hoffer Barnabás, a Szülők Tanácsának elnöke sem tartja jó eszköznek a bojkottot. Az Indexnek azt mondta, a diákok kezdték el szervezni azt az akciót, hogy nem mennek iskolába. "Számukra az iskola és a tanulás a fontos, és nem az, hogy az adminisztratív vezetés milyen döntéseket hoz" – tette hozzá Hoffer. A Szülők Tanácsa egyébként kedd este 18 órára ülést hívott össze, hogy egy egységes álláspontot alakítsanak ki az ügyben.

Hogy hány diák fog kedden ténylegesen iskolába menni, sem a szülők, sem a tanárok, még nem tudják. A gimnázium egyik tanára az Indexnek azt mondta, a tanárok mindenképpen bent lesznek, és ellátják a munkaköri kötelességüket, de egyelőre ők sem tudnak többet.

Kedden kora délután a tantestület nevében egy közlemény jelent megjelent az iskola honlapján, eszerint április 11-én (és az utána következő hetekben) a "felmerült problémáktól függetlenül", a tantestület teljes létszámban gondoskodik a rábízott gyermekek felügyeletéről, és megtartanak minden órát.

Lesz tanítás
A tanárok ma a 168 Órának eljuttatott közleményükben leszögezték: Mede Norbert reggeli nyilatkozatát cáfolják. Kijelentették: április 4-én (szerdán) a gimnáziumban a tanítási órákon nem szabadfoglalkozás, hanem megfelelő szakmai munka folyt. Egyúttal visszautasítják Mede Norbert törvénytelenségre utaló állítását, ugyanis feladataikat eddig is ellátták, és a jövőben is el fogják látni.

"Határozottan tiltakozunk az ellen a tudomásunkra jutott etikátlan eljárás ellen, melyet Mede Norbert első igazgatói napján a tanítási óráin folytatott, miszerint – annak ellenére, hogy az intézmény vezetőjeként különösen meg kellene felelnie a nevelő-oktató munkát végzők kiemelt erkölcsi követelményeinek – vizsga előtt álló diákjaitól a tanítási módszereinek véleményezésén kívül nem kötelező jelleggel és név nélkül ugyan, de véleményt kért a kialakult helyzetről is" - írta a PDSZ helyi csoportja.

Kategória: Katarzis | Megtekintések száma: 1029 | Hozzáadta:: qwertzuiop | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
» Belépés

» Mini-chat
Adományokat a következő
KH számlára lehet befizetni!
10401983-86695149-51501024
» facebook
» Statisztika


» Keresés
» Naptár
«  Április 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz