Összefogás a Batthyány Kázmér Gimnáziumért!
FEF = FIDELITATE ET FORTITUDINE - Hűséggel és Bátorsággal az igazunk mellett!!!
Péntek, 2024-03-29, 03.48.49, | .
» Honlap-menü
» A fejezet kategóriái
Előzmények [2]
Katarzis [15]
Törekvéseink [59]
Videók [24]
Cikkek [29]
Riportok [3]
Más események [23]
Rádió [5]
alapítványok [2]
meghívók [19]
iskola [4]
jegyzőkönyvek [3]

» like
<
Főoldal » 2012 » Május » 12 » Durvul a helyzet Szigetszentmiklóson - megfenyegették a tanári kart? stpo.hu
19.25.58
Durvul a helyzet Szigetszentmiklóson - megfenyegették a tanári kart? stpo.hu

Gyakorlatilag maffiamódszerekről számolt be a STOPnak a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium (BKG) egyik tanára. Az esetleges retorzió miatt névtelenül nyilatkozó pedagógus beszélt érzelmi és anyagi befolyásolásról, illetve arról, hogy mekkorát csalódtak Hoffmann Rózsában.

- Röviden össze tudná foglalni, hogy mi történt eddig, illetve mi most a helyzet?

- Április 3-án bízták meg Mede Norbertet az iskola vezetésével, amit felháborodással fogadott mind a tanári kar, mind a szülők többsége, ezért több fórumon is kezdeményeztük a döntés felülvizsgálatát. A kormányhivatalba, a minisztériumba is írtunk az államtitkár asszonynak levelet, amelyben kérdéseket fogalmaztunk meg. Eddig semmi nem történt és gyakorlatilag nincs normális igazgatója az iskolának. Mede ugyanis nem nevezhető igazgatónak, nem végzi rendesen a munkáját. Hozzá nem tudunk fordulni olyan problémákkal, amelyek az iskola mindennapjaiban felmerülnek. Informálisan tehát továbbra is Czita Zoltán (a korábbi igazgató - szerk.) a vezetője az iskolának. Ő visz tovább olyan projekteket is, mint például a tehetséggondozó program. Az igazgatóhelyettesek és a munkaközösség vezetői is hozzá fordulnak, ha probléma van.

- Milyenek a hétköznapok? Érezhető a feszültség?

- A jelenlegi igazgatót gyakorlatilag nem látjuk, be van zárkózva az irodájába. Kérdéseinkkel csak a legvégső esetben megyünk oda hozzá, de ekkor is arrogánsan és támadóan lép fel. Azt hiszi, hogy valamilyen kellemetlen helyzetbe akarjuk hozni, pedig egyszerűen csak vannak olyan dolgok, amiket tőle kell megkérdeznünk. Azt hiszi, hogy mi hibát keresünk benne, amikor a kérdésekre nem tud felelni, ami miatt kicsit agresszív. Ebben az évben fordult elő az is, hogy iskolánkban az igazgató megszavaztatta a végzős évfolyamot, hogy legyen-e igazgatói beszéd. És ők nemmel szavaztak. Ez egy nagyon nagy mélypont, egy olyan iskolában, ahol az igazgatói beszéd eddig a ballagás legmeghatóbb momentuma volt.

- Mede múlt heti, szülőknek címzett levelében gyakorlatilag megfenyegette a tanárokat azzal, hogy hét pedagógusnak nincs erkölcsi bizonyítványa, akik akár "tömeggyilkosok" is lehetnek. Az eset óta mintha egységesebbnek tűnne a tanári kar...

- Én erről azt gondolom, hogy ez egy adminisztrációs hiba, hogy valakinek van-e erkölcsi bizonyítványa vagy nincs. Nem hiszem, hogy ez ide tartozik, vagy hogy a szülők tanácsának kéne ezt mondania. Ennek az a módja, hogy az iskolában odamegy a kollégához, és jelzi neki, hogy hiányosság van a személyi anyagában. Ez egyértelmű személyeskedés és fenyegetés. Kérdésére válaszolva: a tanári kar egységesebb, mint valaha.

- Mégis, amikor stábunk először járt Szigetszentmiklóson, a tanári karból senki sem akart nyilatkozni.

- Mert féltünk. Akkor még abban a fázisban voltunk, hogy nem mertünk nyilatkozni. Nem arról volt szó, hogy ne értettünk volna egyet. Egyszerűen nem ismertük a helyzetet, hogy mit lehet és mit nem. Egyébként meg attól fogva, hogy Mede beült az igazgatói székbe, nyilvánvaló volt, hogy alkalmatlan. A ballagás előtti héten megtörtént az első rövid tantestületi megbeszélés, ahol el szokta mondani a vezetés, hogy milyen teendőink vannak. Év végén vagyunk, ilyenkor ezekről a dolgokról információkat kell kapnunk. Ez most úgy történt, hogy az igazgató minket kérdezett, hogy mi legyen. Miközben ez nem a mi dolgunk, ez a vezető dolga. Végül mi azt választottuk, hogy csöndben maradunk.

- A szülők, a tanárok és a diákok sem szeretnék Medét igazgatónak, ez mindenki számára világos. Mi motiválhatja mégis arra, hogy maradjon?

- Egyszerűen nem tudjuk. Én azt gondolom, hogy valakik biztos, hogy nagyon nagy hatással vannak rá: érzelmileg vagy anyagilag nyomást gyakorolnak rá. De az is lehet, hogy ő tényleg így látja ezt jónak. És ez utóbbi nagyobb baj. Persze ezekre nem tudok bizonyítékot mutatni. Az biztos, hogy nem a maga ura, hanem meg fogják neki mondani, hogy mikor kell felállnia.

- Állítólag Szabó József fideszes polgármester is jócskán benne van az ügyben.

- Teljesen egyértelmű, hogy Mede kinevezése nem véletlenül történt. Ugyanis június 25-én, a tavalyi év végén, amikor bejelentették, hogy Czita Zoltánt bízzák meg egy évre igazgatónak, a polgármester azonnal megkereste. Épp mentem ki a tanévzáróról, amikor már ott álltak a kerítés mellett. Nyilván nem álltam meg hallgatózni, mert az ember azért tanult valami tisztességet. Július közepén azonban kiderült, hogy ekkor érkezett az a kérés, hogy te vagy az igazgató, de Mede Norbert és egy másik hölgy legyen a helyettes. Ez azért érdekes, mert a polgármester nincs abban a hatalmi helyzetben, hogy ebben döntést hozzon. Nem ő a munkáltató. Ő egyszerűen azt gondolta, hogy ő itt a polgármester, ezért mondhat ilyet. A Zoli ezután megkereste többek között a megyei elnököt, hogy neki erre igent kell-e mondania. Azt mondták, hogy nem, tehát nemet mondott. Ez volt a hiba. Mede később visszajött és a mai napig nem tudjuk miért, de a Zoli felvette őt. Ezt megkérdeztük tőle, amire azt mondta, hogy azért, mert ő ezek ellenére szeretett volna neki lehetőséget adni. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon pozitív emberi hozzáállás, szinte így utólag már naivnak mondanám. Ráadásul azt sem tudjuk a mai napig, hogy az önkormányzat miért utalta ki Mede továbbképzésének tandíját. Egy közalapítvány nem adhat ilyesmire pénzt, hiszen a céljai között többek között a hátrányos helyzetű gyerekek támogatása szerepel.

- Mi lesz most? Mit lehet még tenni az ügy megoldása érdekében?

- A tanárok terve teljesen egyértelmű. Bár informálisan több megkeresés érkezett hozzánk, hogy állítsunk harmadik jelöltet, a jelenlegi pályázati rendszerben ezt nem fogjuk megtenni. Mi továbbra is Czita Zoltán mellett állunk ki, ugyanis az elmúlt egy hónapban nem merült föl olyan indok, ami miatt ezt ne tennénk meg. Zoli előző pályázata szakmailag teljesen megalapozott volt, ezért továbbra sem látunk olyan okot, ami miatt ne őt támogatnánk. Az elmúlt tizenegy év, amelyet az iskola vezetésében helyettesként eltöltött, is egy döntő érv mellette. A tanárokkal, diákokkal, szülőkkel való kapcsolattartása példaértékű. Erkölcsileg, emberileg megkérdőjelezhetetlen számunkra. A nevelőtestület ugyanakkor minden olyan külsős pályázatot támogatni tud, amely szakmai alapon áll és a gimnázium továbbfejlődését szolgálja. Mi nem diktálni akarunk, hanem egy olyan felkészült igazgatójelöltet támogatni, akinek a pályázatában azt látjuk, hogy az intézményünk hagyományait, képzési rendszerét megtartva kijelöl egy vállalható, reális fejlődési pályát. A pályázat nyílt, bárki jöhet. Hozzá kell tennem, hogy amikor megtudtuk, hogy az állam átveszi az intézményeket, mi annak örültünk. Reméltük, hogy kikerülünk ebből a helyi, megyei helyzetből. Ott voltunk a Nemzeti Konzultáción, amelyet Hoffmann Rózsa államtitkár tartott. Sajnos nagyon nagyot csalódtunk, mert most még nagyobb bajba keveredtünk. Nem beszélve arról, hogy a pályázat eredményhirdetése július 20-án lesz, tehát mi úgy megyünk el nyári szünetre ebben az évben, hogy nem tudjuk, hogy mi lesz jövőre. Emiatt kérelmet is be fogunk nyújtani, mert szeretnének tudni a tanév végéig, hogy ki vezeti majd az iskolát.

Kategória: Cikkek | Megtekintések száma: 1459 | Hozzáadta:: Tolsztoj | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1 qwertzuiop  
0
devil angry Szavakat nem igen találok!-illetve találok, de azt ide nem írhatom le!

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
» Belépés

» Mini-chat
Adományokat a következő
KH számlára lehet befizetni!
10401983-86695149-51501024
» facebook
» Statisztika


» Keresés
» Naptár
«  Május 2012  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Copyright MyCorp © 2024Honlapszerkesztő - uCoz